Eventyret ”Flaskehalsen” åbner for en strøm af kinesisk kreativitet. De tre bedste idéer udløser en rejse til Danmark.
I februar og marts har kinesiske børn i hjemmeskole digtet og tegnet, optaget video og malet fortolkninger af H.C. Andersens eventyr ”Flaskehalsen”. Under sloganet “Stay healthy, stay positive, let’s keep playing” har William Theatre i Hong Kong lanceret en online Andersen Prisuddeling målrettet kinesiske børn og deres forældre.
Idéen blev fostret, da teaterleder William Yip besøgte Odense i februar for at planlægge teateraktiviteter i anledning af H.C. Andersen Festivals i august. På det tidspunkt var COVID19-situationen i Kina kaotisk. Byer, fabrikker og uddannelsessteder blev isoleret og lukket og børn sendt hjem fra skole.
Sammen med organisationer og uddannelsessteder igangsatte William Yip prisuddelingsprojektet. Hans mål var at holde modet oppe hos de mange kinesiske børn, som måtte blive hjemme fra skole, præcis som det er virkeligheden nu også på vores breddegrader. Learn for Life, Nordfyns Højskole og H.C. Andersen Fonden var med på idéen og har siden sendt informationer og materiale til Kina.
Jury med dansk deltagelse
Hundredvis af tegninger og andre kreative forslag er strømmet ind, og flere kommer til. Temaet er H.C. Andersens eventyr ”Flaskehalsen”, og børnene viser stor kreativitet inden for alverdens genrer; papirklip, tegninger, videoer med drama,sang og musik. Flere end100 organisationer og skoler bakker op om projektet. William Yip, hans teaterteam og danske kunstnere har undervejs været på sidelinjen for at hjælpe de kinesiske børn på vej.
En kinesisk pre-jury vælger de 10 mest kreative, og blandt dem udvælges de tre bedste. Hovedjuryen består af deltagere fra Kina og Danmark. De danske repræsentanter er blandt andre Jens Thodberg Bertelsen, ansvarlig for HCA-fondens uddannelsesspor, forstander Mogens Godballe, Nordfyns Højskole, Lisa Van, Mutter&Mus og Benedicte Riis, Teach&Learn with HCA.
Giver Andersen nyt liv
-Jeg tror på, at kunst kan oplyse og indgyde håb. Det samme gør H.C. Andersens eventyr. For mig er ”Flaskehalsen” ikke bare en historie om en flaske på rejse, men en allegori over livet med op- og nedture. Selvom flasken ender med kun at have sin hals tilbage, er den til lige så stor gavn, som dengang den var en stolt champagneflaske, fortæller William Yip fra Beijing.
- Jeg er totalt overvældet over den store interesse fra både børn, der sender idéer ind og alle vores gode samarbejdspartnere i Kina, som har delt vores projekt.
William Yip er en stor beundrer af H.C. Andersen, og når han og hans team underviser i Kina er det ofte med Andersens eventyr som inspiration. Han kender Danmark godt og har deltaget i børneteaterfestivaller, været på ugers kursus på Nordfyns Højskole og har de seneste to år deltaget med kinesiske teaterbørn på HCA Festivals i Odense. Både han og vi krydser fingre for, at det bliver muligt at gentage succesen i august – det afhænger alene af udviklingen af coriónavirussen.
Klik i videogalleri og hør William fortælle, hvorfor han holder så meget af eventyret "Flaskehalsen".
Læs artikel fra China Daily